24 mei 2022

4 zaken die je moet weten over het reservefonds in een appartementsgebouw”

Waarvoor dient het?
Het reservefonds is een soort van spaarpot. Hierin storten de mede-eigenaars af en toe een bedrag in functie van hun aandeel in de gemene delen. Wanneer en hoeveel er wordt gestort, wordt beslist door de algemene vergadering van mede-eigenaars binnen het gebouw.
Op die manier wordt er binnen het appartementsgebouw een soort van spaarpot opgebouwd. Die kan gebruikt worden om toekomstige grote uitgaven aan het gebouw mee te betalen (zo bv. een reiniging van de gevel, renovatie van de terrassen, isolatiewerken aan het dak enz.).


Het is verplicht
Vanaf 1 januari 2019 is het verplicht om een reservefonds te hebben in appartementsgebouwen waar de voorlopige oplevering van de gemene delen 5 jaar of meer voordien gebeurde.
De wet geeft ook aan hoeveel er precies in het reservefonds moet worden gestort. Meer bepaald moet dit jaarlijks gebeuren en moet het gaan om minimaal vijf procent van het totaal van de gewone gemeenschappelijke lasten van het voorgaande boekjaar. Het reservekapitaal moet overigens op een aparte rekening geplaatst worden.

Kan je afwijken?
De algemene vergadering van mede-eigenaars kan van deze regels afwijken met een 4/5e meerderheid van stemmen.  Door het hebben van een voldoende groot reservefonds kan er namelijk vermeden worden dat bepaalde eigenaars onvoldoende geld ter beschikking hebben als er een grote uitgave aan het gebouw moet gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.